...

سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در ارمنستان با تاکید بر این که «به هیچ وجه اجازه حضور کشورهای ثالث را در منطقه قفقاز جنوبی را نخواهیم داد»، تاکید کرد: براساس سیاست خارجی مستقل خودمان اجازه تغییرات ژئوپلیتیکی و خطوط بین‌المللی مرزی را به هیچ کشوری نخواهیم داد و این خط قرمز ایران است.

به گزارش پایگاه خبری پیام خانواده؛ «کریدور زنگزور» طرح ادعایی باکو که همواره از سوی مقامات جمهوری آذربایجان و همپیمانان آن‌ها مطرح و دنبال شده، اکنون و در شرایط فعلی و موقعیت حساس جمهوری اسلامی ایران بار دیگر اعلام و در دستور کار قرار گرفته است.

«الهام علی‌اف» رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان اخیرا در نشستی با بیان این که «کریدور زنگزور بسیاری از کشورها را به هم متصل خواهد کرد»، تأکید کرد که در بهار سال آینده ساخت بخش آذربایجانی راه آهن مربوط به کریدور زنگزور به پایان خواهد رسید.

رئیس‌جمهوری آذربایجان در اظهاراتی گفت: « در بهار سال آینده ساخت بخش آذربایجانی راه آهن مربوط به کریدور زنگزور به پایان خواهد رسید.»

این در حالی است که «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه نیز اخیرا ابراز داشت که انتظار دارد ترکیه، آذربایجان و ارمنستان در مورد وضعیت پیرامون کریدور زنگزور که آن را یک پروژه بسیار مهم می‌داند، به اجماع برسند.

گرچه دولت ارمنستان با صدور بیانیه‌ای، گزارش‌های ادعایی درباره توافق ایروان، باکو و واشنگتن بر سر ایجاد «کریدور زنگزور» را غیرواقعی و نادرست خوانده‌ است.

براساس اظهارات ادعایی مطرح شده از سوی مقامات کشورهای همسایه درباره کریدور زنگزور، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزرات امور خارجه کشورمان در واکنش به این مساله اظهار داشت: ما در مورد اتصالات و راه‌های مواصلاتی و معابر و گذرگاه‌ها در آن قسمت، مواضع‌مان را خیلی روشن بیان کردیم. در عین اینکه حامی و موافق گسترش مراودات و روابط بین کشورهای منطقه هستیم، همیشه تأکید کرده‌ایم که این اقدامات و ایجاد این معابر و گذرگاه‌ها نباید خدشه‌ای به حق حاکمیت و تمامیت سرزمینی و مرزهای شناخته شده بین‌المللی ایجاد و تغییراتی در ژئوپلیتیک منطقه ایجاد کند. در مواردی صحبت‌ها و موضع گیری های کشورهای دیگر در حوزه قفقاز شاید سو تفسیر می‌شود. موضع ما در این زمینه روشن است و ما بارها اعلام کرده‌ایم.

سفیر سابق ایران در ارمنستان: تغییر مرزهای بین‌المللی خط قرمز ایران است
مسیر تعیین‌شده توسط ترکیه و جمهوری آذربایجان درباره زنگزور


اگر ایران نبود مردم در نخجوان به سختی زندگی می‌کردند

«سید علی سقائیان» در گفت‌وگو با ایسنا درباره طرح مجدد ادعایی مبنی بر ایجاد و راه‌اندازی کریدور زنگزور گفت: این روزها طرح مجدد دالان زنگزور در محافل سیاسی منطقه‌ای مجددا و بعد از این که «الهام علی اف» تاریخ مشخصی را برای بازگشایی و راه اندازی آن تا بهار سال آینده اعلام کرد، مورد توجه قرار گرفته است.

وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در رابطه با مناقشه باکو و ایروان از ابتدای شروع این بحران نقش میانجی‌گر و کنترل کننده اوضاع را در دست داشت؛ حتی به هر دو کشور در مواقع بحرانی کمک‌های انسانی و غذایی را ارائه داد، اما در گذشته نیز این موضوع دوبار توسط «حیدر علی اف» رئیس‌جمهور وقت آذربایجان رسما در حضور وزرای خارجه وقت ایران یعنی دکتر ولایتی و دکتر خرازی اعلام شد. در حالی که اگر جمهوری اسلامی ایران نبود مردم در نخجوان به سختی زندگی می‌کردند چون فاقد سوخت و مواد غذایی بودند.

این دیپلمات پیشین کشورمان همچنین بیان کرد: پس از جنگ ۲۰۲۰ که با بالاترین موضع‌گیری در سطح فرماندهی کل قوا مواجه بودیم که قره‌باغ متعلق به جمهوری آذربایجان بوده و ایران در این بحران و فروکش کردن آن پس از دو دوره جنگ‌های طولانی و حالت نه جنگ و نه صلح نیز نقش داشت.

سفیر سابق ایران در ارمنستان: تغییر مرزهای بین‌المللی خط قرمز ایران است
کریدور ارس

ایران بدون هیچ مانع و هزینه مالی کنارگذر ارس را در اختیار باکو قرار داد

سقائیان افزود: این جمهوری اسلامی ایران بود که نقش مهم و تعیین کننده خود را درحل این معضل و مناقشه به اثبات رساند، از طرفی جمهوری اسلامی ایران بدون هیچ مانع و هزینه مالی کنارگذر ارس را برای تردد و رفت و آمد زمینی به نخجوان در اختیار باکو قرار داد.

سفیر سابق کشورمان در ارمنستان در ادامه اظهار داشت: نکته قابل توجه این است که هر از چند گاهی موضوع این دالان توسط برخی از کشور ها و حتی خود باکو مطرح شده است، ضمن اینکه مردم نخجوان نه مشکل و محدودیتی دارند در عین حال که ایروان و باکو در آستانه امضای قرارداد صلح می‌باشند.

وی ادامه داد: شاید به نوعی طرح این موضوع مانند یک میزان الحراره سیاسی باشد برای تست کردن حساسیت کشور جمهوری اسلامی ایران و خطوط قرمز خود در قفقاز جنوبی که اخیرا به بازیگران این سناریو سفیر آمریکا در ترکیه نیز اضافه شده که طرح بسیار عجیب و غریب اجاره ۱۰۰ ساله این دالان و کریدور را مطرح کرده است.

سفیر سابق ایران در ارمنستان: تغییر مرزهای بین‌المللی خط قرمز ایران است
دیدار پزشکیان و علی‌اف در آذربایجان

ایران به هیچ وجه اجازه حضور کشورهای ثالث در منطقه قفقاز جنوبی را نخواهد داد

سقائیان همچنین خاطرنشان کرد: تنها کشوری که با منطقه قفقاز جنوبی در رابطه با دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان مرز مشترک دارد، ایران است و ایران نیز بارها اعلام کرده تغییر خطوط بین‌المللی و مرزهای بین‌المللی را خط قرمز خود تلقی نموده و اجازه هیچ گونه تغییری در این زمینه نخواهد داد.

این دیپلمات پیشین کشورمان اضافه کرد: میزان الحراره در رابطه با کشور ما پس از تجاوز رژیم صهیونیستی علیه ایران در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه به نوع دیگری به کار گرفته شد و آن تولیدات بسیار زیاد علیه جمهوری آذربایجان در رابطه با استفاده از فضای کشور باکو توسط رژیم اشغالگر مطرح گردید، با توجه به این که طرف باکو به ما اطمینان داد که هیچ‌گونه مساله‌ای در این رابطه اتفاق نیفتاده است و حتی این موضوع درگفت‌وگوی تلفنی با آقای پزشکیان توسط رئیس جمهور آذربایجان مطرح و ابراز گردید.

سفیر سابق ایران در ارمنستان در ادامه بیان داشت: از طرف دیگر دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران با همتای ارمنستانی خود در رابطه با طرح مسائل اجاره دالان زنگزور و یا مطالبی از این قبیل گفت‌وگو کرد که طی مذاکره تلفنی طرف ارمنستانی به شدت آن را تکذیب کرد.

وی خاطرنشان کرد که میزان الحراره دالان زنگزور یا کریدور به اصطلاح زنگزور برای کنترل و یا تست حساسیت ایران به خطوط قرمز خود قطعا با یک پاسخ بسیار قوی مواجه شده و باز مورد تاکید قرار می‌گیرد که ایران به هیچ وجه اجازه حضور کشورهای ثالث در منطقه قفقاز جنوبی را نخواهد داد و تنها کشوری که امکانات خود را در اختیار کشورهای همسایه قفقاز جنوبی قرار داده بدون هیچ چشم‌داشتی برای آزادی تردد و رفت و آمد و حمل و نقل و حفاظت از خطوط انرژی، تهران بوده و نیازی به طرح این گونه مسائل بی پایه و اساس و خیالی توسط برخی از کشورها و همسایگان وجود ندارد. بنابراین ما براساس سیاست خارجی مستقل خودمان اجازه تغییرات ژئوپلیتیکی و خطوط بین‌المللی مرزی را به هیچ کشوری نخواهیم داد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 4 =

آخرین‌ها